NOU la MADR: sprijin pentru crescătorii de animale!

3

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmează să aprope un nou proiect de Ordonanță de urgență – sprijin pentru crescătorii de animale.

Cuatnumul maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023-2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine. 

Astfel, fermierii vor primi pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice cel mult 60 de lei animal/cap la taurine, bubaline,ecvine și 35 lei la ovine, caprine și 100 de lei la porcine. 

Totodată, pentru testele făcute de terți sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului vor fi alocați cel mult 140 de lei în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, şi 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline. Iar 35 de lei vor fi alocați în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 30 lei la testarea performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 36 lei pentru testării performanțelor producţiei de pielicele, ovine şi caprine. 

De schemele de sprijin pentru crescătorii de animale vor putea beneficia sub formă de servicii subvenţionate: microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.