NOU! Ordonanță de urgență în atenția crescătorilor de animale

4

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit un nou act normativ ce vizează sectorul creșterii animalelor.

Astfel, pe site-ul MADR a fost postat, joi, la secțiunea Transparență Decizională, un proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea OG nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, precum și pentru aprobarea unor măsuri de aplicare a acesteia.

Potrivit unui comunicat al MADR remis joi redacției AgroTV, noul proiect de act normativ urmărește atât corelarea legislației naționale cu legislația europeană, respectiv Orientările Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol şi forestier şi în zonele rurale, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 485 din 21 decembrie 2022, cât și crearea temeiului legal național pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței Guvernului nr.24/2016, având în vedere că prevederile Hotărârii Guvernului nr. 551/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 s-au aplicat până la data de 31 decembrie 2022.

Potrivit reprezentanșilor MADR, noul proiect de act normativ a fost elaborat pentru evitarea consecințelor negative generate de imposibilitatea ecarisării teritoriului, ținând cont de evoluţia agresivă a pestei porcine africane în România, în condiţiile în care gradul de contagiozitate este extrem de ridicat pentru efectivele de suine, atât din exploataţiile nonprofesionale, cât şi din exploataţiile comerciale.

Proiectul poate fi consultat pe larg accesând linku-ul următor: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8192-proiect-oug-neutralizare-subproduse-de-origine-animala.html