NOU! Sprijin complementar pentru tinerii fermieri!

10

În Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 este prevăzut și Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF), o intervenție gestionată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Intervenția CIS-YF pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăți decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de aceștia, contribuind la creșterea veniturilor tinerilor fermieri, după perioada de instalare.

Plafonul alocat pentru anul 2023 este de 12.880.000 de euro, iar cuantumul unitar planificat de 46 de euro pe hectar.

Pentru plata CIS-YF sunt eligibile doar primele 50 de hectare din orice fermă, indiferent de dimensiunea maximă.

Sprijinul de bază pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF) reprezintă acordarea unei plăți anuale tinerilor fermieri care au dreptul la sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității și se încadrează în categoria beneficiarilor eligibili, respectiv:

– tânărul fermier este definit conform secțiunii specifice din PNS (capitolul 4);

– tânărul fermier este instalat pentru prima data ca șef al exploatației;

– tânărul fermier este eligibil la plata BISS.

Potrivit reprezentanților APIA, tinerii fermieri care solicită CIS-YF în perioada de programare PAC 2023-2027 au termen limită de solicitare a plății de maximum 24 de luni de la instalare ca tânăr fermier în mediul rural (înființat fermă), cu respectarea cumulativă a condițiilor de eligibilitate mai-sus menționate.

APIA precizează că, în continuitate cu programarea anterioară, fermierii care au beneficiat de această plată integral, în perioada de programare PAC 2014-2020, nu mai pot solicita sprijinul complementar prevăzut prin intervenția CIS-YF în perioada 2023-2027.

„În schimb, dacă tinerii fermieri nu au beneficiat de sprijinul integral, în baza perioadei de programare 2014-2020 și în programarea de tranziție la noul PAC 2021-2022, au dreptul la plata finanțărilor în perioada de programare 2023-2027, până la data limită din cei 5 ani prevăzuți, cu menținerea condițiilor de eligibilitate prevăzute la momentul acordării sprijinului”, se arată în informarea APIA.

Astfel, din perioada pentru care se acordă acest sprijin se scade numărul de ani care au trecut de la prima depunere a solicitării de sprijin pentru tinerii fermieri, explică reprezentanții APIA.

Mai multe detalii privind Sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF) puteți afla accesând linkul https://apia.org.ro/planul-national-strategic-2023-2027…/.