Noua patrie a porumbului din România. Unde se înregistrează producțiile RECORD

2

Porumbul este una din culturile de bază cultivate în România, însă în ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, randamentul ei începe să scadă. Dacă până nu de mult, zonele de sud, est și sud-est ale României erau cele mai populare în ceea ce privește cultura porumbului, tendințele s-ar putea schimba în anii următori.

Din cauza secetei care lovește an de an aceste zone, porumbul devine o cultură nerentabilă atunci când nu se poate iriga. În schimb, zona Transilvaniei, unde aportul de precipitații este mult mai bogat, ar putea deveni o nouă patrie a porumbului.

”Revelația pe care am avut-o anul acesta a fost la Dumbrăvioara, unde am participat într-o platformă tehnologică la un fermier și totodată distribuitor, în Mureș. Porumbul arată senzațional, ca în junglă, este de 4 metri și cred că anul acesta vom putea vedea și potențialul hibrizilor noștri pe care nu-l știam, pentru că unde am testat hibrizii până acum nu am avut asemenea poziții în această perioadă de timp.

Evident, acolo se recoltează foarte târziu, pentru că se seamănă târziu, au avut un aport de precipitații de peste 400 de litri pe perioada de vegetație a porumbului. Cu siguranță, în contextul actual, zona respectivă, zona Transilvaniei, va deveni patria porumbului. Din ceea ce îmi spuneau fermierii, au fost 400 de fermieri la acel eveniment în câmp, nu se întâmplă în niciun an, oricât de secetos ar fi, să piardă producția în totalitate. Acolo întotdeauna se face producție de porumb”, a precizat Georgeta Dicu, cercetător în cadrul Expert Agribusiness Fundulea, pentru AGRO TV.

Potrivit acesteia, pentru ca porumbul să rămână o cultură viabilă pentru zona de sud-est a țării, cercetarea trebuie pusă pe primul plan, astfel încât să putem ajunge la hibrizi care să se dezvolte corespunzător în acele condiții.

”Cu siguranță trebuie să lucrăm foarte mult la arhitectura plantei, să găsim un tip de plantă scundă, suplă, cu număr mic de frunze, cu perioadă mai scurtă de vegetație, care să ne dea o stabilitate a producției. Dacă reușim să obținem un astfel de tip de plantă, cu siguranță nu va dispărea porumbul din zonele cele mai afectate de secetă și arșiță, respectiv zonele care tradițional erau ale porumbului”, a mai subliniat Georgeta Dicu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.