Avertisment! Nu cumpărați porci de la persoane neautorizate!

7

Avertisment al autorităţilor veterinare: Nu cumpărați porci de la persoane neautorizate! Există un risc mare de a răspândi virusul pestei porcine africane (PPA).

Virusul PPA face ravagii printre mistreţii din judeţul Bacău. Medicii veterinari au identificat un număr mare de mistreţi infectaţi cu virusul PPA în fondurile cinegetice de pe raza judeţului Bacău, fiind vorba de 151 de exemplare. Reprezentanţii DSVSA Bacău le cer proprietarilor de gospodării să nu cumpere porci de la persoane neautorizate deoarece există riscul să răspândească boala.

„Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul cărnii de porc, atenţionăm cetăţenii să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, de la intermediari sau mijlocitori de animale, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar, pentru că există pericolul să introduceţi în gospodărie porci bolnavi şi, astfel, să difuzaţi pesta porcină africană”, avertizează reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău, potrivit adevărul.ro

Medicii veterinari au cerut proprietarilor de gospodării să respecte cu stricteţe măsurile impuse de autorităţi, în caz contrar existând riscul ca sute sau chiar mii de animale să fie eutanasiate dacă se constată că au fost afectate de PPA, pentru a împiedica extinderea focarelor.

În plus, cei care nu respectă măsurile impuse de medicii veterinari riscă amenzi cuprinse între 2.400 şi 3.600 de lei.