România i-a luat fața Rusiei, un gigant al exporturilor de grâu!

4

România i-a luat-o înainte Rusiei și profită de oferta acesteia restrânsă și scumpă de grâu. Compania de stat egipteană a cumpărat anul acesta de 20 de ori mai mult grâu de la noi decât anul trecut.

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu la nivel global, s-a reorientat de la începutul acestui an de marketing (care a debutat în iulie) către România și Ucraina ca sursă pentru grâul de care are nevoie intern, reducând cu 68% față de anul trecut achizițiile din Rusia, principalul său furnizor.

Rusia, principalul furnizor de grâu pentru Egipt și unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, a pierdut cota de piață în fața României și Ucrainei, urmare a producției slabe și a taxelor de export impuse de Kremlin, scrie economica.net

Potrivit datelor Comisiei Europene, în cele 19 săptămâni care au trecut de la debutul acestui an comercial (până în 7 noiembrie 2021), România a exportat în afara UE peste 3,5 milioane de tone de grâu, cele mai mari cantități din UE. În lunie iulie și august, România a trimis către Egipt 250.000 de tone de grâu, de aproape patru ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Potrivit ultimului raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a achiziționat în acest an comercial de 20 de ori mai mult grâu românesc decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce din Ucraina a cumpărat cu 58% mai mult.

Mișcarea se datorează costurilor prea mari pe care importatorii de grâu rusesc trebuie să îl suporte, în contextul în care Kremlinul a impus taxe de export pe fondul unei scăderi de producție estimată de USDA la 13% față de 2020/2021, respectiv 74.5 milioane de tone.

Contextul global duce la creșterea prețurilor. Egiptul a cumpărat anul acesta la o medie de aproximativ 300 de dolari tona, cu circa 50 de euro pe tonă mai mult decât anul trecut. Prețul mediu de achiziție pentru Algeria a fost de 369 de dolari tona, cu 122 dolari pe tonă peste anul trecut, în timp ce Turcia – pentru care se estimează un necesar din surse externe cu 37% mai mare față de anul trecut, respectiv 11 milioane de tone – a cumpărat tona cu 39 dolari mai scump, adică puțin peste 300 de euro tona.

Din datele Comisiei Europene aferente iulie, august (când prețurile erau mai mici), România a vândut grâu la un preț mediu de 200 de euro tona, adică în jur de 232 de dolari.