Nu-i a bună! Gripa aviară zboară rapid din fermă-n fermă!

3

Gripa aviară rămâne, din păcate, pe agenda zilei în România.

Un al doilea focar secundar de gripă aviară a fost confirmat pe platforma zootehnică din Codlea, județul Brașov, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

„A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar. Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje și pentru colectarea cadavrelor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA remis luni redacției Agro TV.

Ferma BRAVCOD SRL – F5, aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 113.407 de curcani.

„În acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecție a animalelor) și îngroparea cadavrelor din Ferma 2, focarul primar, iar finalizarea acțiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea și îngroparea păsărilor din Ferma 1, și ulterior a celor din Ferma 5”, precizează reprezentanții ANSVSA.

Potrivit acestora, în zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creștere curcani (2 nefiind populate în momentul de față) și 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploatații comerciale, din care 3 ferme de creștere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducție, 10 de găini ouătoare. Toate cele 26 de ferme sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

De asemenea, în zonele de restricții se află 2 abatoare și o stație de incubație.

Ansvsa menționează că în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor de gripă aviară, sunt menţinute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

„Nici o pasăre de curte și nici un mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente”, se precizează în comunicatul citat.

Pentru exploatațiile din afara zonelor de restricţie continuă aplicarea măsurilor de supraveghere și control, astfel încât să se poată interveni rapid, în eventualitatea depistării unor simptome care pot fi atribuite gripei aviare.

Toate exploatațiile cu păsări sunt inspectate de un medic veterinar, care procedează la inspecţia sau examenul clinic al păsărilor domestice și, după caz, la prelevări de probe în vederea testelor de laborator. Cu ocazia inspectării, medicul veterinar verifică respectarea condițiilor de biosecuritate.

ANSVSA atrage atenția că orice creștere a morbidității sau a mortalității, precum și orice scădere importantă înregistrată în datele de producție în exploatații trebuie semnalată de îndată autorității competente sau medicului veterinar de liberă practică.

„Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe de la toate exploatațiile din zonele de restricție, pe o rază de 10 km în jurul focarelor confirmate. Rezultatele testării PCR pentru toate probele prelevate au fost negative, astfel că în momentul de față nu mai sunt înregistrate suspiciuni de boală”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Autoritatea mai transmite că măsurile prevăzute în decizia CLCB (Comitetul Local de Combatere a Bolilor) Brașov se vor menține cel puțin treizeci de zile de la data încheierii operațiunilor preliminare de curățare și dezinfecție a exploatațiilor infectate, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Focarele au fost notificate la Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (WOAH), au fost informate Institutul Național de Sănătate Publică și Uniunea Națională a Crescătorilor de Păsări din România și urmează a fi organizată o videoconferință cu structurile teritoriale pentru aplicarea măsurilor de control specifice.

Reprezentanții Uniunii Crescătorilor de Păsări din România au fost convocați pentru discutarea măsurilor suplimentare de biosecuritate care vor fi instituite în fermele comerciale de păsări, pentru a preveni răspândirea bolii.

Totodată, au fost notificate țările vecine din afara spațiului comunitar (Serbia, Republica Moldova și Ucraina).

„Toate măsurile și acțiunile întreprinse de ANSVSA au scopul de a împiedica răspândirea virusului și astfel, de proteja industria avicolă din țara noastră”, se mai arată în comunicatul citat.