Prețul grâului în Portul Constanța! Câți bani se dau AZI pe recolta nouă și recolta veche

9

Prețul grâului a luat-o la vale în cursul ultimelor săptămâni, iar această tendință nu pare că se va opri prea curând. Chiar dacă mai este încă marfă pe stoc, se pare că majoritatea statelor și-au asigurat necesarul de consum și își îndreaptă acum atenția către recolta nouă.

Potrivit unei analize a lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, prezentată în emisiunea Agrojurnal la Digi24, prețul grâului în Portul Constanța se află astăzi în jurul valorii de 275 euro/tonă.

”În piața fizică, grâu a scăzut și mai mult. Astăzi vedem indicații de 275-277 euro/tonă în Portul Constanța, pentru simplul motiv că Rusia este în continuare cea care dă tonul și marchează cadența vânzărilor de grâu în bazinul Mării Negre. Cerere prea mare nu este în acest moment, din punct de vedere al destinațiilor tradiționale, în ceea ce privește grâul din recolta veche. Uniunea Europeană, în ansamblu, a ajuns la un nivel de vânzări de peste 18 milioane de tone în sezonul 2022-2023. Grâu este încă suficient în piață, vânzările se vor desfășura cu o anumită lentoare și prețul este penalizat”, a precizat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește prețul pentru recolta nouă, se observă și aici o mică tendință de scădere, însă fermierii sunt îndemnați să-și asigure o parte din marfă prin contracte forward, astfel încât să nu sufere din cauza unor prețuri și mai mici în momentul recoltării.

”Mergem un pic mai departe și ne uităm spre recolta nouă și vedem că recolta nouă se poziționează oarecum identic față de săptămâna trecută, dar are aceeași tendință de scădere. Un nivel de preț de maxim 240 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța în perioada iulie. Se vede bine recolta europeană, se vede bine recolta rusească, Ucraina va avea un minus de 5-6 milioane de tone, dar va fi compensat de Uniunea Europeană. Identic, peste Atlantic, recolta americană stă bine în acest moment”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.