O nouă piață pentru carnea de oaie – Oportunitate uriașă pentru crescătorii de ovine

12

În următorii ani, fermierii români ar putea avea o nouă piață de desfacere pentru carnea de oaie, într-una dintre cele mai mari țări din Europa. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat George Cățean, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Potrivit oficialului MADR, în luna septembrie, o delegație din Franța va ajunge în România, pentru a pune la cale un posibil parteneriat privind carnea de oaie românească, produs care ar putea ajunge pe piața franceză.

”Viitorul PNS este acum la o variantă de draft. Trebuie să fim foarte atenți cum prindem aceste două categorii de animale, dar nu numai oaia și capra, cam peste tot este nevoie de un pic mai multă concentrare în momentul în care vrem să prioritizăm anumite sectoare.

Pragmatic, ce mai putem face în următorii doi ani, mi-am propus să intrăm într-un proiect pilot alături de Franța pe ceea ce înseamnă exportul de carcasă de ovină. În luna septembrie va veni o delegație din Franța care este interesată de achiziția de carcasă de ovină pe cele două categorii: carcasă de țurcană și țigaie, așa cum este ea configurată în momentul de față, și o viitoare carcasă hibrid între ceea ce avem noi și o rasă de carne din Franța”, a precizat George Cățean pentru AGRO TV.

Motivele pentru care francezii sunt interesați de carnea de oaie românească sunt multiple: Brexitul, comunitatea musulmană care se află în continuă creștere, dar și faptul că Australia și Noua Zeelandă au început să-și concentreze exporturile către Asia. Astfel, golul de pe piața europeană ar putea fi umplut cu produsele fermierilor români.

”Piața din Franța s-a eliberat în momentul de față din trei perspective și putem să ne poziționăm bine pe această piață. Primul este Brexitul, care a făcut să se elibereze un procent din piață și putem să mergem acolo. Comunitatea musulmană este în creștere și e mare consumatoare de carne de oaie, iar al treilea lucru – marii exportatori mondiali, Australia și Noua Zeelandă, încep să se concentreze pe piața din Asia. Noi putem să ne concentrăm aici, putem să mergem în paralel să ne pregătim o nouă piață de desfacere în Uniunea Europeană pentru carcasa de ovină. Ceea ce aduce cel mai important acest aspect este următorul lucru: abatoarele vor fi doar prestatoare de servicii în tot sistemul. Nu vom mai vorbi doar despre abatoare care cumpără cu 200 de lei mielul și îl vinde cu 300, ci producătorul este cel care vinde către comerciant, iar abatorul este doar prestator de serviciu”, a mai subliniat George Cățean.