Prețul grâului explodează pe burse!

9

Prețul grâului a continuat să crească vineri, 16 iulie 2021, pe Bursa de la Chicago, din cauza căldurii și a secetei instalate în regiunile culturilor americane și canadiene, dar și din cauza inundațiilor din Europa. De asemenea, soia a încheiat săptămâna pe bursa mai sus, în timp ce prețul porumbului a scăzut, informează AFP.

În câmpiile nord-americane și în preriile canadiene în care se cultivă grâul de primăvară, „temperaturile vor continua să oscileze în jurul valorii de 30 de grade Celsius săptămâna viitoare”, a spus Dax Wedemeyer, broker de mărfuri la US Commodities. „Aer fierbinte și uscat, de asta chiar nu au nevoie acum culturile”, a continuat el.

Prețul grâului a crescut cu peste 13% într-o săptămână pe principala bursă de cereale din lume, doar pentru ziua de vineri înregistrându-se o creștere de peste 3%.

Prețul grâului a beneficiat și de o vânzare la export de 134.000 de tone către China, anunțată de Departamentul Agriculturii al Statelor Unite. „Acest lucru arată că China este încă (foarte activă – n.r.) pe piața cerealelor, asigurându-și nevoile în cazul în care există noi probleme în lume, în special în Europa, unde suferă de inundații” dăunătoare culturilor, a remarcat brokerul de mărfuri din SUA.

Soia, aflată de asemenea sub presiunea temperaturilor ridicate, motiv pentru care a ridicat serioase temeri privind recolta din august, a încheiat săptămâna pe bursa în creștere, chiar dacă mai modestă decât cea a prețului grâului.

În schimb, prețurile porumbului au scăzut, deoarece brokerii au obținut profituri târziu în ziua următoare, după o revenire anterioară. Principalul motiv ar fi că porumbul, în acest stadiu de maturare, suferă mai puțin de căldură, a explicat Dax Wedemeyer.

Vineri, obrocul de grâu (aproximativ 28 kg) tranzacționat pentru livrare în luna septembrie s-a încheiat la 6,9250 dolari, față de 6,7200 dolari joi, în creștere cu 3,05%.

Un obroc de porumb (aproximativ 25 kg) pentru livrare în decembrie s-a încheiat la 5,5200 dolari de la 5,5625 dolari la închiderea anterioară, o pierdere de 0,76%.

Un obroc de soia (aproximativ 27 kg) pentru livrare în noiembrie s-a închis la 13,9175 dolari de la 13,8000 dolari, în creștere cu 0,85%.