O nouă specie de pasăre a fost descoperită în România! Află cum se numește

5

Fauna României a devenit mai bogată cu o specie de pasăre, descoperită pentru prima dată în rezervația Dunele Marine de la Agigea.

Specialiștii din cadrul Rezervației „Dunele Marine de la Agigea” și Agigea Bird Observatory au identificat o nouă specie de pasăre pentru România. Aceasta se numește Frunzăriță balcanică și cuibărește în Peninsula Balcanică și Turcia, iar toamna migrează spre Africa sub-Sahariană pentru a-și petrece iarna declară reprezentanții Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Frunzărița balcanică este o specie de talie mică (16 – 18 cm), deși în grupul frunzărițelor este cea mai mare din Europa. Este o specie dinamică, de culoare gri, cu partea ventrală de culoare alb, alb-murdar. Se hrănește cu insecte pe care le prinde în coronamentul arborilor și al tufișurilor.

„Prezența acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre. Această descoperire sugerează, încă o dată, necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate în România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de păsări, atât în perioadele de cuibărit, cât și pe parcursul migrației sau pe durata sezonului de iarnă. Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai ridicate cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta și relațiile dintre acestea”, adaugă cei de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.