Soluțiile specialiștilor pentru dăunătorii la păioase

4

Dragi fermieri,

Ne aflăm din nou în situația de a ne lupta cu condiții de mediu ostile, secetă prelungita și din nou precipitații torențiale pe areale restrânse precum și lipsa de predictibilitate a evoluției factorilor climatici.

În actualul context, cultura cea mai importantă la nivel regional dar și la nivel global este grâul. Suntem în perioada premergătoare pregătirii terenului precum și a semințelor ce urmează a fi însămânțate în perioada optimă.

Având în vedere importanța grâului ca aliment esențial la nivel global, estimăm că în această toamnă, suprafața totală de grâu ce va fi semănată în România, va crește cu cel puțin 10% comparativ cu toamna anului 2022.

În acest sens, ținând cont de pagubele pe care le observăm cu toții la cultura de porumb provocate de seceta prelungită, echipa UPL România recomandă tuturor fermierilor revizuirea suprafețelor alocate pentru această cultură, mai ales in zonele unde nu există posibilități de irigat sau un istoric bun al prezenței precipitațiilor. Astfel, fermierii pot evita riscul ca eventualele pagube provocate de secetă să depășească posibilitățile reale de plată a cheltuielilor generate de activitatea specifică. 

Revenind la cerealele păioase, una dintre condițiile obligatorii pentru un start corect este ca sămânța utilizată să fie de cea mai bună calitate, certificată și nu în ultimul rând tratată cu fungicid și insecticid pentru a fi protejată împotriva patogenilor și a dăunătorilor din sol. 

UPL România pune la dispoziția fermierilor insecticidele pentru tratamentul semințelor – SIGNAL 300 ES/LANGIS, autorizate pentru culturile de grâu, orz, porumb, floarea-soarelui. Dozele recomandate sunt de 2,5 l/tonă la grâu și orz respectiv 2 l/tonă la floarea-soarelui și porumb.

Dăunătorul cel mai frecvent întâlnit la sol este viermele sârmă, dar și buha semănăturilor și-a facut apariția. Pentru a reduce cât mai mult numărul de exemplare al viermelui sârmă, este obligatoriu să intervenim încă din toamnă, cu un tratament corect efectuat la sămânța de cereale păioase. Obiectivul urmărit este acela  de a introduce în sol o sămânță tratată de grâu sau orz,  culturi ce au densități suficient de mari, astfel încât să ofere o zonă de intoxicare cât mai uniformă, având ca rezultat expunerea la insecticidul aplicat pe sămânță a tuturor exemplarelor de vierme sârmă prezente. 

Prin utilizarea insecticidelor SIGNAL 300 ES/LANGIS la culturile de cereale păioase reducem numărul de dăunători pe metru pătrat sub pragul economic de dăunare (PED), asigurând un start bun pentru culturile prășitoare din anii următori (floarea-soarelui, porumb).

UPL România oferă alternative sustenabile la soluțiile convenționale interzise deja la nivel european – NEONICOTINOIDE – înlocuind cu succes aceste produse dovedite ca fiind toxice pentru albine, cu insecticidele SIGNAL 300 ES/LANGIS ce au substanța activă cipermetrin, insecticid pentru care Comisia Europeana a prelungit autorizația pentru următorii 6 ani.

păioase

Insecticidul SIGNAL 300 ES/LANGIS, creează o zonă de intoxicare prin haloul de protecție insecticidă de aproximativ 4-5 cm, astfel încât dacă semănăm la adâncimea corectă de 2,5-4 cm, vom avea un control excelent al tuturor dăunătorilor din sol.

păioase

Fără îndoială, este esențială și alegerea unui fungicid pentru tratamentul semințelor de grâu și orz, compania UPL venind în întâmpinarea fermierilor cu un nou produs lansat în acest an : RANCONA NEO , o formulare inovatoare sub formă de suspensie concentrată pentru tratarea semințelor(FS). Conține ca substanță activă difenoconazol 30 g/l, fiind recomandat a fi aplicat în doză  de 2 litri/tona de sămânță,  în vederea protecției împotriva mălurii, tăciunilor și a sfâșierii frunzelor de orz, ce continuă povestea de succes a celebrului VITAVAX și a mai tinerilor săi succesori RANCONA 15ME și RANCONA I-MIX.            Produsul favorizează dezvoltarea unui sistem radicular viguros și sănătos având și o selectivitate ridicată față de culturi.