Oaia Țurcană, la un pas de a fi exterminată de comuniști. Astăzi, bate toate rasele continentului

2
Oaia Țurcană, cea mai veche și cunoscută rasă de ovine din România a fost la un pas de a fi exterminată. Comuniștii considerau țurcana ca fiind slab productivă și voiau să renunțe, de tot, la ea. Astăzi este considerată o super rasă de oi, cu performanțe remarcabile datorita unui proces de ameliorare continuu.

Oaia Țurcană în catalog: „Top 100 valori de ameliorare pentru rasele de lapte la ovine” este catalogul lansat de Registrul Genealogic Dacia și Cooperativa Agricolă Miorița Silvaniei, în cadrul celei de-a 27-a ediții a Târgului Agraria. Catalogul evidențiază performanțele deosebite ale crescătorilor de oi care au înțeles că investițiile în procesul de ameliorare a rasei este important pentru evoluția și dezvoltarea fermelor. 

„În catalog este trecută valoarea de ameliorare a oilor. Dintre acestea se selectează mamele de berbeci care intră în procesul de reproducție și nominalizarea împerecherilor pentru producția de miei pentru anul următor”, explică directorul general al Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, prof.dr. Gheorghe Neață.

Emoționat, profesorul își amintește cum în urmă cu 50 de ani, rasa țurcana era nici mai mult nici mai putin, hulită.

„Era o rasă pe cale de exterminare deoarece era considerată slab productivă. Oamenii însă au salvat-o. Au încercat să o dezvolte permanent. A venit Revoluția și această rasă a renăscut ca Pasărea Phoenix, din propria cenușă. A bătut bate  Vorbim despre cele patru varietăți genetice ale Țurcanei: OacheșăBălă, Bucălaie și Breaza. Ele sunt de o valoare genetică inestimabilă și încă nu și-au spus ultimul cuvânt”, afirmă Gheorghe Neață. 

Carnea de Țurcană, aliment-medicament

Oile țurcane au rezistență la condițiile de mediu, au capacitate lactogena foarte mare, în special Breaza, capacitate de dezvoltare enormă în direcția producției de carne.

„O putem considera o rasă mixtă dar specializată pentru aceste producții. Ceea ce nu prea se știe este faptul că aceste oi produc o carne de o calitate execeptionala. Este o carne tipic, ca și un aliment-medicament, deoarece nu are un procent de colesterol atât de mare”, spune Neață.

Vom ieși pe piața internațională cu Vom ieși pe piața internațională cu carnea de Țurcană

Potrivit directorului Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, după finalizarea abatorului de la Hunedoara, se vor face sacrificări de probă și de control în acest abator în scopul studiului carcaselor de oi pentru a putea ieși cu acestea pe piața internațională.