MADR: OBLIGATORIU pentru toți tinerii fermieri care vor subvenții în 2023!

2

Tinerii fermieri care intenționează să solicite sprijin financiar prin intermediul intervenției DR-30 și au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ca persoană fizică trebuie să-și schimbe statutul în forma de organizare a activității economice cu care vor să solicite sprijin pentru instalare, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Lansarea intervenției DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic (PS) 2023-2027, în luna octombrie 2023, conform calendarului prezentat în Reuniunea Comitetului de Monitorizare din 7 septembrie 2023. În conformitate cu cerințele intervenției, până la depunerea cererilor, tinerii fermieri trebuie efectueze transferul exploatației pe noua entitate cu care solicită sprijin în cadrul acestei intervenții, se arată într-un comunicat al MADR remis, luni, redacției AgroTV.

Conform reglementărilor legale în vigoare, noua entitate poate fi: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau orice formă juridică de organizare a activității economice, așa cum sunt detaliate în forma consultativă a ghidului solicitantului, disponibil pe site-urile MADR și AFIR.

„Este obligatoriu ca transferul exploatației pe noua formă de organizare să se realizeze  înainte de depunerea cererii de finanțare în cadrul DR-30. Doar în acest mod va putea fi îndeplinită condiția de eligibilitate referitoare la obligativitatea ca solicitantul să figureze în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție, prevăzută în fișa acesteia”, se arată în comunicatul citat.

Astfel, tinerii fermieri care solicită sprijin financiar prin DR-30 au posibilitatea să solicite în cel mai scurt timp Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) transferul activității economice în noua formă de organizare pentru a se putea încadra în cerințele menționate în ghidul solicitantului.