OFICIAL: 40 de milioane de euro, ajutor pentru seceta din 2022!

2

O veste bună pentru fermierii români: Români va primi din partea Uniunii Europene aproape 40 de milioane de euro ajutor pentru seceta din 2022.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, executivul comunitar a convenit, luni, cu privire la acordarea unui ajutor în caz de dezastre în valoare totală de 454,8 milioane euro. Asistenţa se va acorda din bugetul UE pentru 2023 și va fi acordată României şi Italiei pentru repararea pagubelor provocate de dezastre naturale în 2022, precum şi Turciei în legătură cu cutremurele din februarie 2023.

Potrivit comunicatului executivului comunitar, din suma totală, 33,9 milioane euro vor fi distribuiți României drept ajutor pentru seceta din 2022, care a avut trei vârfuri principale: la sfârşitul lunii martie, la jumătatea lunii aprilie şi, respectiv, în lunile iulie-august 2022.

Alţi 20,9 milioane euro vor constitui asistenţă pentru Italia în urma precipitaţiilor abundente care au dus la inundaţii fluviale şi viituri rapide ce au afectat regiunile centrale ale ţării în septembrie 2022, iar restul de 400 de milioane de euro reprezintă asistenţă pentru Turcia în urma cutremurelor devastatoare care au afectat sudul ţării în februarie 2023.

UE va transfera bani din rezerva pentru solidaritate şi ajutoare de urgenţă din cadrul bugetului său pentru 2023 către aşa-numita linie bugetară operaţională a Fondului de solidaritate al UE, de unde cuantumurile în cauză pot fi plătite ţărilor care au solicitat asistenţă financiară din acest fond după ce au fost afectate de dezastre naturale.

Fondul de solidaritate al UE este conceput pentru a furniza asistenţă financiară în cazul unei catastrofe majore într-un stat membru sau într-o ţară care poartă negocieri de aderare cu UE.