Adrian Oros: Trebuie să avem grijă să nu falimentăm fermierul și să protejăm spațiul european de importuri extracomunitare

1
Adrian Oros: Trebuie să avem grijă să nu falimentăm fermierul și să protejăm spațiul european de importuri extracomunitare

Planul Național Strategic trebuie să se plieze pe Pactul Ecologic European, care are obiective ambițioase, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul evenimentului agricol internațional „ACORDUL VERDE – PACT ȘI IMPACT” organizat de Asociația Presei Agricole din România – APAR.

Oficialul consideră că Acordul are la bază o strategie corectă, înțeleaptă, dar trebuie aplicat cu tact, astfel încât fermierii să nu fie afectați. În acest sens, trebuie identificată cea mai bună soluție pentru a produce alimente mai sănătoase, mai sigure, datorită agriculturii responsabile.

”Noi, cei care facem politicile agricole în Europa, trebuie să fim foarte atenți să nu afectăm economic fermierul european. Dacă nu vom reuși să protejăm spațiul european de pătrunderea unor produse din țări terțe, care nu își propun aceste exigențe, și unde produsele sunt mult mai ieftine, riscăm sa afectam sustenabilitatea fermierilor europeni, inclusiv a celor  români. Iar pe mine, ca ministru al Agriculturii, mă interesează și acest aspect. De aceea, eu privesc acest Pact Ecologic European cu responsabilitate. Înțeleg foarte clar care sunt consecințele unei agriculturi mai puțin responsabile, care utilizează foarte multe îngrășăminte, pesticide, medicamente în creșterea animalelor, dar trebuie să cântăresc care vor fi consecințele asupra fermierilor, pe termen lung.

În această perioadă, suntem obligați să gândim, împreună cu fermierii, cum vor arăta acele eco-scheme care vor fi obligatorii pentru statele mebre, dar vor fi opționale pentru fermier. Dacă fermierii nu le accesează, atunci riscul de a pierde sume mari de bani este foarte mare. Așteptăm decizia privind cuantumul acestor eco-scheme. Noi, la nivelul miniștrilor, am decis 20%. Din Parlament, a venit propunerea de 30%. Probabil se va ajunge la 25%.” a declarat Adrian Oros în cadrul conferinței.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a exprimat preocupare față de Planul Național de Redrseare și reziliență – PNRR.

”Nu înțeleg împotrivirea Comisiei Europene legate de programul nostru privind reabilitarea infrastructurii de gestionare a apei. România este într-o zonă a Europei predispusă deșertificării și trebuie să facem ceva. Credem că soluția este această strategie pe care noi ne-am asumat-o, prin care vrem să utilizăm apa cât mai responsabil, adica să utilizăm apă și energie în cantități cât mai mici. De aceea am prins în PNRR acest proiect și sper ca, în aceste zile, Comsia Europeană să accepte proiectul,  pentru că respectă toate condițiile impuse. Prin reabilitarea infrastructurii vechi de irigații, vom reuși să utilizăm responsabil această apă și să nu daunăm semnificativ mediului.”

De asemenea, în momentul de față, la ministerul Agriculturii este în lucru Planul Național Strategic 2023-2027. Proiectele care au avut succes vor fi prelungite, dezvoltate. Unul dintre obiectivele principale este corectarea deficitului comercial, prin alocări financiare substanțiale, spune Adrian Oros.