PANICĂ pe burse! PREȚUL GRÂULUI, ridicat cu dronele!

3

Atacul cu drone maritime al Ucrainei desfășurat vineri asupra unei baze navale ruse de lângă portul Novorosisk, a creat îngrijorări privind livrările mondiale de cerealea, reflectându-se imediat în prețul grâului pe burse, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Astfel, prețul grâului de la bursa din Chicago a înregistrat vineri o creştere de peste 3%, după ce Consorţiul Conductei Caspice, care operează terminalul petrolier de la Novorosisk, a informat că atacul Ucrainei a determinat oprirea temporară a deplasărilor tuturor navelor din port, care este un centru important de export al cerealelor din Rusia,

„Novorosisk este un port important pentru livrările de cereale, iar atacurile ar putea perturba livrările de cereale”, spune Ole Houe, director de consultanţă la firma de brokeraj agricol IKON Commodities. „Riscurile la adresa livrărilor sunt foarte reale”, a avertizat Ole Houe.

„Exporturile mari de cereale ruseşti din portul Novorosisk s-au derulat în mare parte în condiţii de pace. Există temerea că Ucraina şi-a demonstrat capacitatea de a ataca Novorosisk dacă vrea să răspundă la atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene”, a adăugat un trader european.

În acest context, vineri, în jurul orei 07.59 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu la Chicago Board of Trade era în creştere cu 3,2%, până la 6,47 dolari per bushel, în timp ce cotaţiile la porumb au crescut cu 2%, până la 5,03 dolari per bushel, iar la soia boabe cotaţiile au crescut cu 1,3%, până la 13,42 dolari per bushel.

După ce Rusia s-a retras din acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, iar apoi a atacat porturile ucrainene de la Marea Neagră şi Dunăre, cotaţiile la grâu au înregistrat o volatilitate crescută pe bursele internaționale.

În paralel, însă, Rusia a livrat cantităţi record de grâu pe pieţele mondiale, ceea ce a menţinut livrările globale la un nivel consistent. Astfel, chiar şi după creşterile înregistrate vineri, preţul grâului este cu aproape 10% mai mic decât era la începutul săptămânii, după ce joi a închis şedinţa la cea mai scăzută valoare din ultimele două luni.