Paradoxul legislativ care sifonează bani din buzunarele fermierilor

8
Paradoxul legislativ care sifonează bani din buzunarele fermierilor

Crescătorii de animale au ieșit la rampă și vorbesc despre paradoxul legislativ din România, care sifonează bani din buzunarele fermierilor.

Mai exact, deținătorii unui șeptel de până la 250 de capete bovine încasează subvenții semnificativ mai mari decât cei cu un efectiv mai mare.

Potrivit precizărilor făcute pentru ZF de Iouzika Zifceak, acționar al Maxagro, o fermă de vaci de lapte din județul Timiș cu peste 1.100 de capete, vecinii maghiari sunt sprijiniți mai mult decât omologii lor români.

„Fermierii care au până în 250 de capete de animale au subvenții mult mai mari decât fermierii care au peste 250 de capete. La fermierii mari subvenția este de 1 euro/cap de vacă. Suntem la pământ cu subvențiile, nu suntem susținuți ca vecinii din Ungaria, și am vrea să facem procesare, dar nu avem curaj cu piedicile care ne sunt puse”, a precizat pentru sursa citată Iouzika Zifceak.

Totodată, fermierul citat a mai adăugat că se gândește la procesare de mai mulți ani, în contextul în care prețul laptelui, dar şi al cărnii de vită în viu, la poarta producătorului, este unul foarte mic.

De altfel, la acest moment, un kilogram de carne de vită se comercializează cu între 1 și 5,3 lei în viu, iar un kilogram de carne de vițel se vinde cu între 6 și 9 lei/kg.

„Este sub costul de producție și consider că prețul ar trebui să fie echitabil”, a continuat acesta. „Dacă am vinde carne de vită carcasă, ar fi mai ușor să valorificăm producția. La sfârșitul acestui an sau anul viitor ne gândim să facem un mic abator și să prelucrăm pielea. (…) Cum va evolua zootehnia în următorii ani depinde de politica guvernelor, dar fermele românești se vor dezvolta cu siguranță și vom găsi mai multe produse românești pe raft.”

În ultima perioadă, la noi în țară s-au făcut investiții în fabrici de lactate, dar şi de procesare a cărnii sau de producție a pâinii, ca urmare a faptului că antreprenorii români au avut acces la fonduri europene pentru investiții, procentul nerambursabil din totalul investiției fiind între 50 şi 90%.

România are un efectiv de circa două milioane de bovine și aproximativ 150 de fabrici de lactate, conform ultimelor date statistice.

La mijlocul primului trimestru al anului în curs, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunța că plafonul de 250 de capete la subvenția APIA pentru sprijinul cuplat la vaca de lapte va fi păstrat pentru anii de cerere 2021 și 2022, perioada de tranziție până la adoptarea noii Politici Agricole Comune (PAC).

În urma semnalelor primite din partea fermierilor, dar și după primirea unui memoriu transmis ministrului Adrian Oros prin avocați, șeful de la Ministerul Agriculturii a anunțat că va fi menținut pragul de 250 de animale eligibile la plată.