Pariu riscant pentru România: „Prea multă rapiță!”

2

România este capabilă să-și asigure securitatea alimentară, dar trebuie să fie atentă la politicile sale agricole, a declarat, marţi, Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti, menţionând că în ultimul timp a văzut pe ogoare prea multă rapiță, informează AGERPRES.

„Ca specialist în economie agrară vă rog să îmi permiteţi să fac câteva aprecieri cu privire la criza alimentară. Şi încep printr-o constatare: ţara noastră nu ar trebui să fie vizată de o astfel de criză. Adică, făcând o glumă şi vă rog să îmi permiteţi, nu vom fi nevoiţi să mâncăm insecte, cu condiţia ca noi să utilizăm cu inteligenţă potenţialul agricol de care dispunem, prin asigurarea de materii prime pentru zootehnie şi industria alimentară autohtonă şi prin intensificarea producţiei alimentare care trebuie să contribuie la creşterea valorii adăugate. Ceea ce înseamnă politici agricole noi, adaptate la vremuri noi. Producţia agricolă a unei ţări reprezintă principala sursă de asigurarea securităţii alimentare naţionale, iar măsura în care securitatea alimentară se realizează prin producţia proprie arată gradul de auto-suficienţă alimentară. Gradul de auto-suficienţă alimentară diferă de la un stat la altul în funcţie de potenţialul agricol, respectiv de suprafaţa terenului agricol. În ceea ce priveşte potenţialul agricol, România dispune de un potenţial agricol ridicat demonstrat prin suprafaţa agricolă utilizată, care în anul 2020 a fost de aproape 13,6 milioane de hectare, din care peste 65%, adică aproape 9 milioane de hectare, reprezintă teren arabil, conform datelor Eurostat. În ultimul timp, am mers mai mult cu maşina prin ţară şi nu mi-a plăcut ce văd. Văd prea multă culoare galbenă pe ogoare, ceea ce înseamnă rapiţa. Nu ştiu dacă este chiar bine pentru noi şi pentru securitatea alimentară”, a spus Nicolae Istudor, la Conferinţa anuală BNR – ASE cu tema „Navigând printre crize suprapuse”.

Potrivit rectorului ASE, în România gradul de auto-aprovizionare este de peste 100% la cereale şi produse din cereale și de peste 80% la o serie de produse cum ar fi: cartofi şi legume, lapte şi produse lactate, ouă, carne de pasăre ori grăsimi animale şi vegetale. Pde de altă parte, gradul de auto-aprovizionare este foarte scăzut la carnea de porc şi de vită, fructe, peşte şi zahăr.

În opinia lui Istudor, securitatea alimentară a României reprezintă o problemă nu atât de disponibilitate, cât de distribuţie. De aceea, potrivit rectorului ASE, eforturile ar trebui îndreptate către crearea şi consolidarea de organizaţii de profil agricol de dimensiuni optime, viabile, cu scopul realizării de produse omogene din punct de vedere calitativ şi competitive din punct de vedere calitativ şi cantitativ. În plus, ar trebui realizată şi implementată o strategie de distribuţie eficientă a acestor produse, a mai afirmat Nicolae Istudor.