Deși România este recunoscută ca un producător important pe piața cerealelor în Uniunea Europeană și bazinul Mării Negre, câștigurile realizate de țara noastră de pe urma acestor mărfuri nu sunt atât de mari precum ar trebui. Astfel, alte țări ajung să profite din cauza lipsei infrastructurii de procesare de la noi.
Bulgaria, spre exemplu, are o capacitate de procesare peste nivelul intern de producție a semințelor de floarea soarelui, astfel că iau marfă de la fermierii români și o procesează.
”La semințele de floarea soarelui a început scăderea în aceste zile. Acest lucru se vede cu ochiul liber pe piață, căderile au fost de 20-25-30 de dolari/tonă. Portul Constanța indică în jurul valorii de 400 dolari/tonă, iar procesatorii ajung undeva la 380 dolari/tonă.
Singurul lucru care mai creează tensiune în piața noastră sunt procesatorii bulgari, care vor să se aprovizioneze și știm că au un nivel de procesare între 2,5 și 2,8 milioane de tone. Ei vor încerca să cumpere cât mai multă marfă din România, pentru că din cele 960.000 de hectare câte au în acest moment, nu vor extrage mai mult de 1,8 milioane de tone. Astfel, ei pozează prețul de 435-440 dolari/tonă pentru marfa livrată la unitățile de procesare, dar nu știm cât vor mai ține aceste cotații”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, într-o analiză prezentată la Digi24.
De altfel, specialistul avertiza încă de acum doi ani că Bulgaria va face, în curând, pasul în piața românească, profitând de lipsa noastră de viziune. Mai multe detalii AICI (click).