Plăți AFIR din fonduri europene pentru aproape 100.000 de fermieri

2

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut bilanțul contractelor de finanțare pentru investiții cu fonduri europene încheiate în exercițiul financiar precedent. Astfel, potrivit instituției, în perioada 2014-2022, au fost semnate aproape 100.000 de contracte de finanțare, în valoare de peste 7 miliarde de euro.

Din cele 120.689 de cereri de finanțare primite, în urma procesului de evaluare și selecție au fost semnate contracte cu 96.140 de beneficiari. 

Potrivit AFIR, doar în anul 2023 au fost efectuate plăți în valoare de 1,487 miliarde de euro pentru beneficiarii proiectelor de investiții și ai plăților directe compensatorii.

”Am susținut proiecte esențiale în agricultură, infrastructura rurală și în diversificarea economiei locale. Prin implementarea tehnică și financiară a FEADR, AFIR a facilitat accesul la resurse esențiale pentru comunitățile rurale, stimulând inovația, modernizarea și competitivitatea în sectorul agricol.

Aceste plăți reprezintă o etapă importantă în susținerea dezvoltării economice și sociale durabile în mediul rural, contribuind la consolidarea unei agriculturi moderne și a unei infrastructuri adecvate pentru fermieri și comunitățile locale din întreaga țară”, a precizat George Chiriță, director general AFIR.