Plăți APIA 2023 – Câți bani vor intra în conturile fermierilor anul acesta

2

Pe lângă plățile directe pe care fermierii le solicită prin cererile unice de plată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește și alte subvenții care vor intra în conturile fermierilor anul acesta.

Potrivit directorului general al instituției, Adrian Pintea, aproximativ 3 miliarde de euro vor ajunge la fermieri, în cadrul campaniei de plăți 2023.

”Pentru anul 2023, România are alocat pe plăți directe 1,895 milioane euro. Aceste plăți directe sunt din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), fond pe care în gestionează APIA. La acesta se mai adaugă celelalte fonduri, atât prin măsurile delegate de către colegii noștri de la AFIR, cât și toate subvențiile care se acordă din bugetul național. Astfel, ne apropiem de 3 milioane de euro pe care îi acordăm prin APIA anual”, a precizat Adrian Pintea la TVR1.

Tocmai pentru ca mai mulți fermieri să poată depune cererile pentru subvenții, APIA a prelungit termenul limită de depunere a cererilor unice de plată fără penalități până la data de 31 mai 2023.

Potrivit ultimelor date furnizate de instituție, până acum au fost depuse undeva la 570.000 de cereri. Reprezentanții agenției se așteaptă ca numărul fermierilor înscriși la APIA să fie mai mic anul acesta față de anul trecut.