Porumbul, o cultură compromisă! Pe ce trebuie să mizeze fermierii ca să-și salveze afacerile

6

Suprafețele de porumb din România se reduc din ce în ce mai mult, pe fondul secetei care a lovit puternic zonele de sud, est și sud-est ale țării. Pentru sezonul 2023-2024 se prognozează o suprafață de porumb se sub 2 milioane de hectare, o reducere semnificativă față de anii precedenți.

Dacă unii fermieri se gândesc să înlocuiască porumbul cu plante mai puțin obișnuite pentru zona noastră, cum ar fi sorgul sau năutul, specialiștii îi sfătuiesc pe fermieri să mizeze pe floarea soarelui.

Analistul Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a explicat pentru AGRO TV de ce floarea soarelui poate fi o variantă viabilă pentru fermieri în 2024. 

”Toate analizele noastre conduc către diminuarea drastică a suprafeței de porumb în România. Vom însămânța sub 2 milioane de hectare și cred că un lucru foarte înțelept pentru fermieri ar fi să își mărească cât de mult se poate asolamentul pentru cultura de floarea soarelui, care este un bun tranzacționabil, care este cerut și foarte căutat. Potențialul este, deservim și piața intracomunitară, dar putem deservi și o piață de export.

Sfatul meu e să meargă pe floare; se recoltează și mai devreme, nu este așa de expusă secetei, prognozele arată zăpadă pe timpul iernii, deci o refacere cât de cât a umidității în sol. Nu se știe niciodată exact ce va fi, dar la un final, floarea soarelui e tranzacționabilă foarte repede, iar asta este esența comercială a acestui produs”, a precizat Cezar Gheorghe, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

video
play-sharp-fill