Porumbul românesc se împuținează! Ce soluție îi mai salvează pe fermierii din sectorul vegetal

19

Dacă în trecut porumbul era una dintre culturile de bază ale fermierilor din sectorul vegetal, care genera de fiecare dată producții importante și venituri stabile, lucrurile s-au schimbat în ultimii ani. Astăzi, cultura de porumb reprezintă un risc pentru foarte mulți fermieri, mai ales pentru cei care nu au acces la irigații.

Acest fapt se reflectă și în suprafețele cultivate, care încep să se reducă. Anul acesta, suprafața totală de porumb din România nu va depăși 2,25 de milioane de hectare, estimează specialiștii.

„La noi, local, a început însămânțarea porumbului, însă nu vom trece de 2,25 milioane de hectare, ceea ce ne va duce, dacă lucrurile vor fi bune pe perioada verii, către o valoare de 13-13,5 milioane de tone ca producție.

Cei care vor însămânța porumb și vor avea irigații, vor avea un beneficiu foarte bun, pentru că Ucraina va genera aceeași recoltă ca anul trecut, Uniunea Europeană va genera cu 2 milioane de tone în plus față de sezonul precedent, iar cei care vor avea porumb în România vor avea un succes notabil pe piața internă”, a subliniat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

În lipsa irigațiilor, fermierii din zonele de sudul, estul și sud-estul țării au început să se orienteze spre alte culturi, mai puțin obișnuite pentru țara noastră. Unii au început să experimenteze cu cultura de sorg, alții au mizat pe cea de năut. În schimb, porumbul își găsește locul în alte zone. Citește și: Noua patrie a porumbului din România. Unde se înregistrează producțiile RECORD