Pregătiți dosarele pentru Rabla pentru tractoare! ”O să fie măcel la depunere”

Se apropie momentul depunerii dosarelor pentru programul ”Rabla pentru tractoare”, așa că fermierii care vor să aibă șanse la finanțare trebuie să își pună la punct toate documentele necesare. Aceștia trebuie să aibă totul pregătit până în momentul deschiderii aplicației Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), pentru că fondurile se vor epuiza în cel mult câteva minute, estimează consultanții cu experiență în acest tip de programe.

Pentru pregătirea dosarului, fermierii au nevoie de cartea de identitate și de alte trei documente care sunt ușor de obținut.

”Nu există obligația, pe timpul implementării sau în perioada de monitorizare, ca fermierii să-și facă PFA sau societăți comerciale, pentru că acesta a fost un zvon care a circulat încă de la primele discuții legate de lansarea programului de finanțare. Fermierii vor depune documentația pe site-ul AFM, așa că până atunci ar trebui să-și pregătească documentația.

E vorba de patru documente de care au nevoie, unele le au, altele ar trebui luate în perioada următoare. Este vorba de carte de identitate, atestatul de producător pe care primăria îl eliberează destul de repede, două certificate fiscale – unul de la primărie, că nu au datorii restante pe plan local și unul de la ANAF, că nu au datorii nici la bugetul de stat”, a explicat consultantul Marian Dumitrache, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Paradoxal, consultanții le recomandă fermierilor să nu lucreze cu consultanți pentru depunerea acestor dosare, întrucât timpul de aplicare va fi unul extrem de scurt. Astfel, fiecare fermier trebuie să-și joace șansa pe cont propriu.

”Cred că acest program va fi unul cu imens succes în piața românească, pentru că avem 13 milioane de hectare de teren agricol și foarte multe ferme, majoritatea sub 5 hectare. Exact aceste ferme foarte mici sunt eligibile în programul Rabla pentru tractoare, pentru că ei sunt cei care de obicei nu au o formă de organizare juridică. Prin urmare, mă aștept la o încărcătură foarte mare în primele 2-3 minute. (…) Va fi, din punctul meu de vedere, măcel la depunerea dosarelor și cred că este greșit să se lucreze cu un consultant. Fiecare fermier trebuie să își depună dosarul singur. Nu cred că un om va reuși să depună două dosare în cadrul acestei sesiuni, până la epuizarea fondurilor”, a precizat consultantul Cosmin Măglaș, pentru AGRO TV.