Document la Guvern pentru prelungirea termenului de recoltare din Programul Tomata

15

Legumicultorii înscriși în Programul Tomata susțin că din cauza temperaturilor scăzute înregistrate anul acesta în perioada februarie-iunie, mult sub media normală a perioadei, riscă să nu să nu îndeplinească cerința impusă în program de a comercializa în timp util cantitatea minimă cerută pentru a fi eligibili: 3.000 kg/1.000 mp.

În aceste condiții, Uniunea Salvăm Țăranul Român a înaintat Guvernului Rmâniei și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale o adresă prin care solicită „în mod imperios” prelungirea termenului limită de recoltare din Programul Tomata până la data de 31.07.2023 inclusiv.

„În urma analizei situației cultivatorilor de tomate înscriși în Programul de Susținere a producției de tomate în spații protejate, de către Departamentul de Horticultură al Uniunii Salvăm Șăranul Român, pe baza informațiilor venite de la membrii noștrii din țară, de la fermierii înscriși în program și chiar de la autorități locale, s-a ajuns la concluzia că foarte mulți fermieri înscriși în program riscă să nu îndeplinească cerința impusă în program de a comercializa cantitatea minimă cerută pentru a fi eligibili (3.000 kg/1.000 mp) datorită faptului că temperaturile diurne dar mai ales cele nocturne din lunile Februarie până la jumătatea lunii Iunie s-au aflat cu mult sub media normală pentru acea perioadă, lucru confirmat de ANM prin caracterizările lunare emise (documente anexate acestei comunicări)”.

Reprezentanții Uniunii Salvăm Țăranul Român arată în documentul înaintat guvernului că, potrivit rapoartelor ANM, am avut cele mai scăzute temperaturi din ultimii 50 ani „fiind emise și avertizări meteo în acest sens”. Astfel, temperaturile au avut valori de la 10 grade până la 2 grade Celsius, fiind înregistrate chiar două perioade de minimum 5 zile când temperaturile nocturne în lunile aprilie si mai au coborât până la -10 grade Celsius.

De asemenea, au existat „perioade foarte mari de timp cu nebulozitate atmosferică, peste 75% din perioada Februarie-Iunie, toate acestea ducând la dezvoltarea mult mai înceată a plantelor, avortarea florilor, creșterea dezechilibrată, apariția bolilor de tip mană, făinare și putregaiuri și bineînțeles deprecierea cantitativă și calitativă a tomatelor care duce la recoltarea întârziată a fructelor”, se arată în adresa Uniunii Salvăm Țăranul Român.

Reprezentanții legumicultorilor atrag atenția că asupra faptului că acest Programul Tomata se adresează tuturor cultivatorilor de tomate în spații protejate din țară „cu sisteme de încălzire sau fără”, însă doar 1% din producătorii înscriși în program au sisteme de încălzire, restul de 99% fiind lipsiți de astfel de dotări.

„Conform Tratatului de Legumicultură, a altor studii și lucrări științifice în domeniu și bineînțeles a specialiștilor se știe faptul că timpurietatea unei plante este dată de suma gradelor de căldură acumulate pe o perioadă determinată de timp, deci în cazul nostru perioada de recoltare a fost decalată cu cel puțin 20-30 zile”, susțin reprezentanții Uniunii Salvăm Țăranul Român.

Aceștia argumentează că solicită prelungirea termenului de recoltare până la 31.07.2023 și pentru „a stimula producția de tomate și a nu dezechilibra piața în lipsa acestora în perioadele în care în România se poate produce în mod tradițional fără a mai crea blocaje sau supraproducții. Totodată siguranța și securitatea alimentară trebuie să primeze, iar fermierii să nu fie constrânși să aplice tratamente și tehnologii neadecvate pentru maturare”, mai precizează reprezentanții legumicultorilor.

Uniunea Salvăm Țăranul Român a reiterat în documentul înaintat Guvernului „o solicitare mai veche a noastră este aceea de a înființa o direcție de Horticultură în cadrul MADR, atât de necesară pentru a dezvolta programe și politici adecvate acestui sector atât de greu încercat și care nu mai atrage foarte mulți fermieri, ci dimpotrivă”.