Președinte ANSVSA: Nu mai suntem lideri la focarele de pestă porcină africană

35

După o lungă perioadă în care presta porcină africană a făcut ravagii în fermele din România, autoritățile din țara noastră pare că au reușit să mai îndrepte situația. Potrivit președintelui Autorității Naționale sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dr. Alexandru Bociu, țara noastră nu se mai află pe primul loc în privința focarelor de PPA.

Potrivit datelor oficiale, o singură fermă comercială este afectată de pesta porcină africană în acest moment, iar numărul focarelor active a ajuns la 11.

”O mare problemă pesta porcină africană, iar în delegațiile lunare de la Bruxelles, am constatat faptul că nu mai suntem pe primul loc, ci pe locul patru. Nu numai în România este pestă porcină africană, ci în mai multe state.

Am reușit să oprim apariția multor focare. Dacă în noiembrie 2021, când am preluat mandatul de președinte al ANSVSA, erau 1.660 de focare de pestă porcină africană și peste 80 de ferme afectate în anul respectiv, astăzi avem 11 focare și doar o singură fermă afectată. Din noiembrie 2021 și până în prezent, cred că doar 5 sau 6 ferme au fost afectate. (…) Din păcate, această boală în continuare nu are leac. Sunt anumite vaccinuri care urmează să ajungă pe piață, le așteptăm cu interes”, a precizat Alexandru Bociu pentru AGRO TV.