Președintele LAPAR: Fabrica de zahăr de la Luduș nu va rezista!

12
Cumpărătorii fabricii de zahăr de la Luduș vor să relanseze producția în acest an, în România. Deși cei doi investitori se grăbesc să înceapă negocierile cu fermierii din regiune pentru campania de toamnă 2023, există și voci care nu prea le acordă șanse de reușită.

„Fabrica de zahăr nu va rezista, legislativul nu cunoaște legile economiei de piață, adică legile capitalismului. Țările puternic industrializate ale Uniunii Europene fac schimburi comerciale cu țări din afara spațiului comunitar, dau produse înalt tehnologizate și primesc materii prime. De exemplu, cereale din Ucraina, dar și zahăr necristalizat din trestie de zahăr din Brazilia pe care îl cristalizează în UE”, este opinia presedintelui LAPAR, Nicu Vasile.

Conform unui studiu, citat de Bloomberg cererea pentru etanol în Brazilia (produs în principal din trestie de zahăr), ar trebui să scadă în 2030, din cauza masinilor electrice care se vor înmulți. Consecința va fi că Brazilia va trebui să producă mai mult zahăr, iar acest lucru va fi o lovitură pentru piaţa mondială a zahărului, deoarece vor fi surplusuri mondiale şi preţurile vor scădea. Brazilia îşi va pierde capacitatea de a echilibra piaţa mondială a zahărului, afectând alte state producătoare.

“Deci? Vă rog să trageți dvs concluziile privind profitabilitatea și piața acestei fabrici”, încheie interogativ, Nicu Vasile.

Reamintim că gigantul industrial Tereos a anunțat că fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi români, iar finalizarea tranzacției ar trebui să aibă loc în cursul săptămânii viitoare. Cei doi cumpărători, Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache sunt investitori în sectorul de agri-food din România.