Tinerii fermieri îi cer lui Petre Daea să înființeze o nouă meserie în agricultură

4

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, s-a întâlnit ieri cu tinerii fermieri care formează grupul Agrinnovator. Aceștia l-au invitat la discuții pe șeful MADR pentru a-i aduce în atenție importanța digitalizării agriculturii, iar printre propunerile acestora se regăsește și crearea unei noi meserii oficiale.

Unul dintre tinerii fermieri care au discutat ieri cu ministrul agriculturii este Alin Luculeasa, agricultor din județul Vaslui. Acesta ne-a dat câteva detalii despre întâlnire, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

”Suntem un grup de lucru care vrea să impulsioneze digitalizarea în România și lucrăm în direcția aceasta de anul trecut. Suntem din toată țara, toți cu ferme, toți practicieni. Astăzi l-am invitat pe domnul ministru să ne asculte propunerea de politică publică. Practic, noi am venit cu un concept nou, îi propunem să creăm o nouă meserie în nomenclatorul român de meserii, cea de specialist în informatică agricolă.

Obiectivul nostru pentru început este să se creeze 1.500 de tineri, implantați în fermele românești, care să determine o digitalizare accelerată a agriculturii românești. Agricultura românească s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani în ceea ce înseamnă utilaje moderne și tot felul de tehnică modernă, dar nu o folosim la capacitate maximă. Media de vârstă a fermierilor din UE este de 57 de ani și e îngrijorător. La vârsta aceasta, fermierii nu sunt predispuși să facă digitalizare”, a precizat Alin Luculeasa pentru AGRO TV.

Agrinnovator este un think tank format din tineri fermieri care promovează practicile moderne de agricultură sustenabilă, atât în rândul fermierilor cât şi către autorităţi.