Datele privind piața cerealelor din anul 2023 prind contur din ce în ce mai mult, iar veștile nu sunt bune deloc pentru fermierii români. Previziunile privind recoltele sunt foarte bune în majoritatea zonelor lumii, ceea ce înseamnă că prețurile vor scădea și mai mult. Foarte mult de suferit, în această ecuație, va avea porumbul.
Potrivit unei analize prezentate de Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, nu ar fi de mirare ca porumbul să ajungă la valori în jur de 150 euro/tonă în momentul recoltării, anul acesta. Pe lângă recoltele uriașe din lume, de vină vor fi și costurile logistice extrem de mari.
”În acest moment, Brazilia are o recoltă superbă, iar Statele Unite se îndreaptă către o recoltă fantastică. Aș putea estima, în momentul acesta, peste 390 de milioane de tone de porumb, recolta nouă; cumulat cu faptul că China a anulat niște achiziții de porumb din Statele Unite, îi pune pe aceștia din urmă în postura de a avea stocuri mai mari în ferme. USDA va da un raport în care va spune acest lucru, ceea ce nu va face altceva decât să coboare prețul porumbului.
Uniunea Europeană va genera 65-66 milioane de tone, față de o medie multianuală de 69 milioane. Porumbul ucrainean va genera și el un volum suficient de puternic încât să penetreze piața europeană.
Să nu ne mire, și v-o spun cu toată răspunderea, dacă vom vedea în perioada de recoltare un preț de 150-155 euro/tonă la porumb. Logistica este extrem de scumpă. Acesta este efectul fluxurilor ucrainene, fie și în tranzit”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.