Prețul cerealelor, 0,8 lei/kilogram. Fermierilor le e frică să semneze contracte forward

4

Prețurile cerealelor s-au dus în jos în ultimele luni, pe fondul prognozelor excelente de recoltă și al abundenței de mărfuri de pe piețele agricole. Într-un astfel de climat economic, fermierii trebuie să obțină recolte mari, altfel nu vor putea să-și acopere investițiile, iar jocurile pe care trebuie să le facă în această perioadă nu sunt simple.

Muți dintre ei se gândesc bine înainte de a mai încheia contracte forward, fiind deja ”pățiți” din anii precedenți, când seceta i-a afectat grav și nu au putut să-și onoreze respectivele contracte.

”Astăzi, cu 0,8 lei/kg se semnează contractele. Eu am semnat pentru 4,5 tone la grâu, la preț de 1 leu/kg, am semnat 2,5 tone la rapiță, la preț de 2 lei/kg. Asta e, la neirigat nu poți semna tot. La porumb nu am semnat nimic, la fel și la floare. În general semnam cam 60% din cultură până la recoltat.

La porumb mai e destul de mult în față, până nu vedem cum stăm cu apa, îmi e frică să semnez, că între 5 tone și 15 tone e o diferență foarte mare. Dacă semnez 10 tone acum, la preț de 0,8 lei/kg, și fac producție 6 tone, ce fac? Am pățit-o în trecut, cu un partener foarte serios, care mi-a zis că dacă îi dau toată producția pe care o am nu mă va penaliza, iar apoi, după ce am terminat recoltatul și i-am dat tot, mi-a trimis o factură de 10.000 de euro, penalizări pentru nerealizare de contract. Asta a fost atunci, nu mai vreau să repet experiența”, ne-a spus fermierul Bogdan Soare, într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea.

Mai multe detalii despre calculele și afacerile acestuia veți afla într-o nouă ediție a emisiunii ”Portret de fermier”, în curând la AGRO TV.