Prețul cerealelor în Portul Constanța, la sfârșit de an! Ce ne așteaptă în 2023

11

La doar câțiva pași de intrarea în noul an, prețurile mărfurilor agricole rămân destul de stabile în Portul Constanța. Valorile de tranzacționare sunt asemănătoare cu cele de săptămânile trecute, cu mici plusuri la anumite mărfuri.

Într-o analiză realizată de Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, în emisiunea Agrojurnal la Digi24, acesta a prezentat prețul cerealelor înregistrat zilele acestea în Portul Constanța.

”Grâul are un nivel de 290-295 euro/tonă, porumbul saltă la 265-268 euro/tonă, orzul capătă și el un pic de tracțiune și se duce la 255-257 euro/tonă, semințele de floarea soarelui rămân stabile la un nivel de 540 dolari/tonă, în timp ce rapița capătă o anumită consistență datorită bursei Euronext și putem tranzacționa semințe de rapiță în Portul Constanța la nivelul de 555 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește starea culturilor de toamnă, este important de precizat că acestea arată bine în cea mai mare parte din țară, iar prognozele pentru anul viitor sunt îmbucurătoare pentru fermieri.

”În Europa, indexul de vegetație arată foarte bine în aceste momente. România a recuperat fantastic în ceea ce privește acest index de vegetație al grâului, iar țara noastră arată foarte bine în aceste momente premergătoare intrării în iarnă și în anul nou”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.