Prețul grâului, evoluții incerte! Combinația de factori care afectează piețele

1

Evoluțiile pe care le înregistrează prețul grâului pe piețele internaționale atrage, pe zi ce trece, disperarea fermierilor.

Marţi, cotaţiile la grâu au scăzut cu peste 1%, ajungând la cel mai redus nivel din ultima săptămână, transmit Bloomberg şi Reuters, citate de AGERPRES.

În jurul orei 3:30 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu la Chicago Board of Trade era în scădere cu 1,4% până la 5,83 dolari per bushel, după ce atinsese cel mai redus nivel din 12 septembrie. De asemnea, și cotaţiile la porumb au înregistrat un declin de 0,4% până la 4,69 dolari per bushel, iar la soia boabe cotaţiile înregistrau un recul de 0,4% până la 13,11 dolari per bushel.

Aceste evoluții vin după ce după ce grâul rusesc ieftin a inundat piaţa. Firma de consultanţă SovEcon estima că livrările lunare ale Rusiei se ridică la 4,9 milioane de tone în septembrie, faţă de 4,2 milioane anul trecut.

În plus, marţi, nava Resilient Africa a părăsit portul Ciornomorsk din regiunea ucraineană Odesa încărcată cu 3.000 de tone de grâu, devenind astfel prima navă civilă care sfidează blocada militară impusă de Rusia în Marea Neagră la 20 iulie. Mai mult, o altă navă comercială, Aroyat, se află în portul Ciornomorsk, încărcată cu grâu, având ca destinaţie Egiptul. Astfel, cele două nave aflate pavilionul Palau ar putea deschide o nouă cale maritime pentru cerealele ucrainene, afectând prețul grâului pe bursele internaționale.

„O combinaţie între exporturile continue solide ale Rusiei şi posibilitatea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră afectează cotaţiile la grâu”, a apreciat Dennis Voznesenski, analist la Rabobank. 

Pe de altă parte, printre specialiștii în piețele de mărfuri agricole există și o anumită doză de optimism legată de deficitul de producție din țările producătoare, care ar putea readuce prețul grâului pe un traseu pozitiv, însă abia în ultimele două luni ale alesctui an, după cum a prezizat analistul Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.