Prețul grâului din recolta nouă 2023 – Cât se plătește azi prin contracte forward

136

În urmă cu câteva zile, într-o analiză prezentată în direct la AGRO TV, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, avertiza fermierii în privința scăderilor care s-au înregistrat în ultima vreme la prețul grâului. Mai mult, specialistul spunea că nu se întrevăd creșteri de preț nici în viitorul apropiat, întrucât culturile arată bine în majoritatea zonelor lumii.

Ținând cont de aceste informații, expertul i-a încurajat pe fermieri să înceapă să încheie contracte forward cât mai repede, pentru măcar 10-15% din producția estimată pentru anul 2023, astfel încât să-și securizeze investiția la nivelul actual de preț.

Cezar Gheorghe a prezentat recent, în emisiunea Agrojurnal la Digi24 și prețurile vehiculate astăzi în piață pentru marfa din noua recoltă. Potrivit acestuia, prețul grâului din recolta 2023 se află în jurul valorii de 245 euro/tonă.

”Ceea ce vedem afară, coroborat cu ceea ce se întâmplă în bazinul Mării Negre, ne dă nota și pentru recolta viitoare. Rusia va rămâne cu un stoc foarte mare de marfă, recoltele europene arată o stare de sănătate normală pentru perioada în care ne aflăm și, subsecvent, bursele încep să scadă. Astfel, prețul recoltei vechi de grâu se duce la 278 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Recolta nouă este prețuită în jurul valorii de 245-250 euro/tonă. Este un impuls pentru a securiza o tonă la hectar prin vânzările în contracte forward”, a precizat Cezar Gheorghe.