Prețul grâului din recolta nouă – Cât oferă traderii pentru marfa din 2023

126

Traderii de cereale au ieșit deja în piață cu oferte pentru noua recoltă de grâu din 2023, iar fermierii care vor să-și securizeze o parte din marfă la prețul de acum pot semna contracte forward. Cu toate acestea, prețurile nu sunt cele mai favorabile, mai ales ținând cont de investițiile mari cu înființarea culturilor.

”Au ieșit traderii să ne caute, deși au marfă și nu se plâng de marfă. Prețurile, pe portul Brăila, ar fi undeva la 220-230 euro/tonă la grâu. Asta era acum vreo două săptămâni, poate au mai fost mici fluctuații de atunci, dar mai mult de 10 euro nu cred să fi fluctuat. Dacă e să discutăm în lumina ultimelor învățăminte pe care le-am avut, am avut norocul să ne țină prelegeri domnul Cezar Gheorghe care ne-a sfătuit să facem vânzarea noii recolte etapizat. Nu te bulucești să o vinzi toată odată, îți împarți riscul. (…) Chiar dacă tu îți dorești să contractezi o cantitate mai mare, traderii te limitează și îți spun să contractezi cel mult două tone la hectar din viitoarea recoltă, la ora aceasta”, a precizat fermierul Adrian Dumitru, membru al Clubului Fermierilor Români, pentru AGRO TV.

Cu toate că ofertele sunt deja în piață, fermierii nu se înghesuie să semneze contracte în această perioadă, atât pentru că așteaptă prețuri mai favorabile, cât și pentru că starea culturilor din acest moment este incertă și nu vor să promită marfă pe care nu o vor putea livra.

”În momentul de față, traderii nu vin să bată la poartă, pentru că au marfă. Prețurile sunt afișate, ei au niște prețuri, iar dacă ești interesat și ești de acord, închei contracte. Prețul pe kilogram ar fi undeva la 1,1-1,2 lei în momentul de față. (…) Eu mă încăpățânez să sper că prețurile vor fi un pic mai bune, cu atât mai mult că există și riscuri legate de starea culturilor, nu suntem foarte siguri pe ceea ce vom avea”, ne-a spus Vonica Maniu, fermier din zona Dobrogei.