Prețul grâului, în creștere în Portul Constanța! Cât se plătește azi pe tona de marfă

7

Prețul grâului a avut un traseu ascendent în ultima săptămână, astfel că valorile din Portul Constanța în ultimele zile sunt mai mari decât cele din ultimele săptămâni. O tonă de marfă se vinde azi în jurul valorii de 278-280 euro/tonă, o veste bună pentru fermierii români care încă mai au stocuri considerabile de marfă.

”Vedem la nivel global un stoc mai mare de grâu, adică o producție mai ridicată cu circa 2,5 milioane de tone, fapt ce nu cauționează sub nicio formă traseul și trendul de preț al grâului în perioada următoare. Cu toate acestea, grâul în Portul Constanța a cunoscut o anumită efervescență și o anumită ridicare a prețului. Nu cu mult, 3-4 euro/tonă, dar contează într-un ansamblu în care fermierii români au încă foarte multe stocuri de vânzare. Astăzi, prețul grâului în Portul Constanța este undeva în zona valorii de 278-280 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale și fondator AGRI Column, în Agrojurnal la Digi24.

În ceea ce privește prognozele la nivelul României, se pare că starea de vegetație a culturilor este satisfăcătoare spre bună la nivel general, ceea ce oferă perspectiva unor producții mari în 2023.

Potrivit specialistului AGRI Column, orzul se menține la același nivel de preț din ultimele săptămâni, însă avem și primele vești privind prețul pentru recolta nouă.

”Orzul își menține același nivel de preț, 242 euro/tonă în Portul Constanța și avem o indicație pentru recolta nouă, pentru că deja a fost o licitație în Iordania, unde a fost setat un nivel de preț. Vedem acest nivel de preț setat în Portul Constanța pentru recolta nouă în jurul valorii 225-226 euro/tonă”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.