Prețul grâului, noi recorduri NEGATIVE! Cu cât se vinde marfa în Portul Constanța

3

Prețul grâului și-a continuat scăderea din ultima perioadă pe bursa europeană și cea americană, ajungând la cea mai mică valoare din ultimii trei ani. Lucrurile nu stau mai bine nici în piața fizică, acolo unde fermierii suferă de pe urma cotațiilor scăzute.

Potrivit specialiștilor, de vină pentru această scădere sunt mai mulți factori, în frunte cu stagnarea pieței, cauzată de abundența de marfă.

”Pe piața europeană, în Euronext, grâul a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, iar acest lucru ne indică o autosuficiență, o stagnare, o așteptare. Pe piața americană, prețul grâului a scăzut și mai mult decât nivelul ultimilor trei ani, deci și acolo sunt aceleași probleme.

Avem doi parametri care acționează implacabil asupra acestui lucru. Primul este inflația, care a crescut în mod galopant în ultimii trei ani, iar al doilea este costul petrolului, care a plecat de la 64 dolari/baril acum trei ani, iar acum se află la 94 dolari/baril. Aceste lucruri ne dau o notă asupra traseului pe care îl va parcurge grâul în perioada următoare și se aliniază perfect cu prognoza noastră de creștere pentru decembrie, ianuarie, februarie”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În ceea ce privește prețul grâului din Portul Constanța în aceste momente, acesta se învârte în jurul valorii de 212 euro/tonă pentru marfa livrată acolo.