Prețul grâului pentru marfa livrată în Portul Constanța! Când se anunță noi creșteri

1

Prețul grâului a pendulat, în ultima săptămână, pe bursele internaționale, însă apropierea cu pași repezi de luna septembrie promite o creștere ușoară a cotațiilor, alimentată și de problemele legate de recolte, cumulate cu cererea mare la nivel global.

Toate detaliile legate de evoluția pieței grâului au fost explicate de fondatorul AGRI Column, Cezar Gheorghe, în Agrojurnal, la Digi24:

”Grâul pendulează oarecum pe burse, însă nu trebuie să vă sperie acest lucru, pentru simplul fapt că ne apropiem cu pași repezi de jumătatea lunii august și, de acum încolo, se lichidează indicațiile septembrie 2023 pe Chicago Board of Trade și pe Euronext. Dar grâul, în piața fizică, rămâne legat de fundamente.

Uniunea Europeană are probleme în ceea ce privește calitatea, aproximativ 65% din grâul european este de panificație, diferența este de furaj, ceea ce este un procentaj foarte mare. Țările nordice au probleme în ceea ce privește recoltarea. Ucraina are o diminuare a calității în ceea ce privește recolta de grâu. Peste ocean, Canada va genera marfă mai puțină, în Australia nu se știe câtă marfă se va face.

Intervine, însă, o problemă. Rusia și-a ridicat prognoza de recoltă la 88,5 milioane de tone și are următoarea problemă: asigurările pentru navele care vin la încărcare acolo au început să crească, pentru că tensiunea sporește în bazinul Mării Negre.

Premiumul care este acum aferent indicației decembrie 2023 este de 8-9 euro/tonă. Avem un fond de cerere, iar cele șapte origini nu au marfă suficientă ca stocuri finale, astfel încât să satisfacă nevoia coșului global pe anul 2023-2024”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal.

Astfel, în tot acest context regional și global, prețul grâului în Portul Constanța se prezintă astăzi la valori cuprinse între 210-214 euro/tonă, cu un mic plus față de săptămâna trecută.