Prețul grâului și prețul porumbului ACUM în Portul Constanța

11

Piața cerealelor prezintă semne de acalmie pe sfârșitul acestui an. Totuși, indicațiile pentru luna ianuarie 2024 sunt în scădere la unele mărfuri. Astfel, prețul grâului rămâne constant, dar cel al porumbului este pe un traseu descrescător.

Potrivit specialiștilor în piețele de mărfuri agricole, prețul grâului rămâne la același nivel cu valorile înregistrate în ultima lună, în Portul Constanța.

”Putem spune despre piața grâului că încă este statică. Am văzut tehnicități în săptămâna precedentă, lichidări de poziții și așa mai departe, pentru că se închide indicația decembrie 2023. Dar grâul a rămas constant în Portul Constanța la nivelul de 214-216 euro/tonă pentru o perioadă. Consider că acest nivel este unul static pentru momentul în care ne aflăm”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnalul Digi24.

În ceea ce privește porumbul, prețul se află astăzi la un nivel de 185 euro/tonă, însă traseul lui pentru perioada următoare este unul descendent.

”Porumbul a început să arate semne de slăbiciune, pentru că vedem indicațiile pentru achiziția de marfă în Portul Constanța la nivelul de 178-180 euro/tonă pentru livrările în luna ianuarie. Cu alte cuvinte, o degradare cu cel puțin 5 euro/tonă față de nivelul zilelor actuale, care este situat la 185 euro/tonă. Însă rezidă aceeași problemă, și anume că fermierii români nu pot ajunge și livra mărfurile în Portul Constanța; este hiper-aglomerat în continuare”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.