Prețul porumbului AZI! Riscă Portul Constanța să se BLOCHEZE în 2023?

1

Portul Constanța riscă să fie blocat anul acesta, din cauza volumul extrem de mare de mărfuri din Ucraina care se preconizează că vor tranzita România și vor pleca către export. În plus, toate prognozele de recoltă arată bine în acest moment, ceea ce înseamnă marfă mai multă și prețuri mai mici.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu mărfuri agricole, se preconizează că undeva la 50 de milioane de tone de cereale și oleaginoase ar urma să ajungă în Portul Constanța în acest an agricol, fapt care va duce, cu siguranță, la un blocaj.

”Ucraina va traversa, în tranzit, prin România, sau cel puțin aceasta este intenția lor, un volum de 24-26-27 milioane de tone de mărfuri. Dacă luăm această cifră și o agregăm cu prognoza noastră de export, în condițiile unui an care arată foarte bine în acest moment, vom avea un nivel de export de 22-23 milioane de tone. Vă asigur de un singur lucru: nu se poate! Portul Constanța nu poate opera 50 de milioane de tone sub nicio formă. Aceste mărfuri nu pot fi trecute prin Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe în Agrojurnal, la Digi24.

În acest context, cu o abundență de mărfuri pe piață, prețurile își vor continua traseul descendent pe care l-au avut și în ultima perioadă. Cotațiile aproximative în Portul Constanța la acest moment ar fi următoarele:

  • porumb – 175 euro/tonă
  • orz – 175 euro/tonă
  • grâu – 195 euro/tonă
  • rapiță – 350 euro/tonă