Prețul porumbului, din rău în mai rău! Cu cât se vinde în Portul Constanța

5

Supraoferta de pe piața cerealelor este o realitate neplăcută pentru fermierii români, însă una pe care trebuie să învețe să o gestioneze anul acesta. Prețul porumbului a ajuns deja la cotații extrem de mici din cauza acestui factor, iar prețul mărfii în Portul Constanța a coborât sub pragul de 160 de euro/tonă.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, un factor decisiv care a dus în jos prețul porumbului, pe lângă recoltele și prognozele abundente din America, este marfa Ucraineană care se vinde extrem de ieftin.

”Dacă vorbim despre porumb, trebuie să înțelegem un lucru. Aici vine Ucraina care vine extrem de ieftin porumbul și atinge Spania la un nivel de 199 dolari/tonă expediat acolo; avem o valoare de 160 dolari/tonă pentru marfa încărcată în porturile dunărene Reni și Ismail.

În consecință, România nu are altă opțiune și trebuie să vândă în paritatea CPT Constanța la un nivel de 157 euro pentru tona de porumb”, a precizat Cezar Gheorghe în Agrojurnal, la Digi24.