Prețul porumbului în Portul Constanța. Cu cât se dă marfa veche și predicții pentru recolta nouă

2

Cotațiile mărfurilor agricole au coborât încet, dar sigur, în ultimele săptămâni, iar scăderile nu par a se opri aici. Prețul porumbului a ajuns la cote extrem de scăzute, care nu-i mai pot bucura decât pe fermierii care reușesc să irige și să obțină producții foarte bune, care să le asigure o marjă de profit chiar și în condițiile acestea.

Potrivit specialiștilor, prețul porumbului a ajuns, zilele acestea, la un nivel de circa 162 de euro/tonă în Portul Constanța, atât pentru recolta de anul trecut, cât și pentru marfa care urmează să fie recoltată în 2024.

”Porumbul rămâne la fel. Nu a avut prea mare tracțiune, a fost tras un pic de păr de grâu, care este driverul său, și avem astăzi în Portul Constanța un nivel de 160-162 euro/tonă, iar recolta nouă se parametrează cam tot acolo. Orzul, în schimb, rămâne în zona 150-153 euro/tonă  pentru recolta nouă, deci nimic nou sub soare la acest capitol”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

Factorii pentru scăderile înregistrate la prețul grâului sunt multipli. Pe lângă faptul că această marfă urmărește traseul grâului, care a scăzut la rândul său, prognozele în ceea ce privește producțiile de porumb la nivel global arată foarte bine în aceste momente. Mai multe detalii AICI.