Prețul porumbului în Portul Constanța – Date de ULTIMĂ ORĂ din piețele agricole

9

Prețul porumbului va intra pe un traseu descendent în următoarea perioadă, avertizează specialiștii. Chiar dacă piața este liniștită în aceste momente, lucrurile se vor schimba în curând, odată ce fluxurile de marfă din Ucraina vor începe să se miște.

”Ne aflăm, după cum bine știm, la recoltarea porumbului și semințelor de floarea soarelui, iar ridicarea restricțiilor va impacta prețul porumbului, pentru că Ucraina vine cu un val imens de porumb, circa 28 de milioane de tone. Astăzi încă este liniște și vedem interesul exportatorilor, care au nevoie să-și acopere contractele semnate înainte și plătesc un premium pe această marfă, în jur de 5-7 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Astfel, prețul porumbului în Portul Constanța a ajuns zilele acestea la un maxim de 192-194 euro/tonă.

În ceea ce privește perspectivele pentru lunile următoare, se așteaptă o scădere semnificativă la prețul porumbului, pentru că atât Ucraina, cât și Brazilia și Statele Unite ale Americii, au generat volume imense de marfă în acest sezon.

”Acest lucru nu va dura, cu siguranță. Vine presiunea de recoltă extrem de mare. (…) Ucraina are o recoltă gigantică, Statele Unite au o recoltă extrem de mare, iar Brazilia efectiv nu mai are loc unde să pună porumbul din recolta a doua și a preluat conducerea în ceea ce privește vânzările de porumb către China. Este pentru prima dată când Brazilia depășește SUA la vânzările de porumb. (…) Trebuie să ne așteptăm la o presiune de recoltă ridicată, chiar dacă noi nu vom avea volume de marfă ridicate”, a mai explicat Cezar Gheorghe.