Prețul porumbului în Portul Constanța – Până unde s-au prăbușit cotațiile

3

Prețul porumbului și-a continuat traseul descendent început în urmă cu mai bine de un an pe bursele internaționale, iar astăzi a ajuns la cotații similare celor care se înregistrau în luna martie a anului 2021. Practic, previziunile specialiștilor, de întoarcere la originile cunoscute înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, s-au adeverit.

În ceea ce privește prețul porumbului din Portul Constanța, marfa se vinde la valori similare celor de săptămânile trecute, învârtindu-se în jurul pragului de 163 de euro/tonă.

”Porumbul a plecat de la un nivel de 186 de euro/tonă în martie 2021, iar astăzi ne aflăm cam la același nivel, pentru cotația iunie 2024 pe Euronext. (…) Porumbul are un nivel de 163 de euro/tonă pentru marfa recoltă veche livrată în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

În ceea ce privește producțiile la nivel global, vești importante vin din Statele Unite ale Americii, unde se va diminua atât suprafața însămânțată cu porumb, cât și producția. Totuși, cantitățile de marfă din stocuri rămân la un nivel ridicat, ceea ce menține presiunea asupra prețului.

”Porumbul suferă o scădere în ceea ce privește suprafața ce se va însămânța în SUA, cu circa 1,17 milioane de hectare. Producția va scădea cu circa 5 milioane de tone, însă stocurile de final vor fi undeva în jurul valorii de 10 milioane de tone, ceea ce va pune presiune pe prețul porumbului”, a mai explicat Cezar Gheorghe la Agrojurnal.