Prețul porumbului o ia la vale în Portul Constanța! Previziuni pentru luna martie

6

Specialiștii se așteaptă la scăderi de preț în ceea ce privește grâul în cursul lunilor următoare, însă se pare că și porumbul va urma aceeași cale. Dacă astăzi se vinde cu 265 euro/tonă în Portul Constanța, experții spun că prețul porumbului ar putea ajunge luna viitoare la valori cu 10-15 euro mai scăzute.

Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, ne-a explicat în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România” de ce prețul porumbului însă se menține la valori ridicate, dar și la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare din acest punct de vedere.

”Porumbul rămâne susținut în continuare, rămâne la nivelul de 265 euro/tonă în Portul Constanța, ajutat doar de seceta din Argentina și de întârzierile în plantare pe care le vedem în Brazilia la a doua recoltă de porumb; oamenii aceia nu pot să recolteze soia și să planteze porumbul în urmă (din cauza ploii – n.r.). Însă ei merg într-un ritm și în vor îndeplini, nu cred că vor mai fi tăieri excesive în Argentina. Au ajuns la un nivel de 44 milioane de tone, față de 50 milioane, cât estima USDA la început; cât pot să mai taie?

Cu alte cuvinte, platforma aceasta de 265 euro/tonă scârțâie. S-ar putea să ne trezim după 10-15 martie că o să vedem porumbul la 254-250 euro/tonă în Portul Constanța. Spun asta pentru că grâul este conducătorul în piață întotdeauna. Dacă ne uităm pe cotațiile Euronext, porumbul este mereu acolo, lângă grâu, le despart 50 de cenți. În piața fizică le despart 10-12 euro, și am plecat de la o diferență de 40 de euro. Deci nu poate să ajungă extraordinar de sus prețul porumbului”, a precizat Cezar Gheorghe în direct la AGRO TV.