Prețul zahărului a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 6 ani

1
Prețul zahărului a explodat atât în Europa cât și în majoritatea țărilor lumii, în special din cauza ofertei din ce în ce mai reduse.

La sfârșitul lunii martie, la nivel global, contractele futures de zahăr brut se tranzacționau în jur de 21 de cenți/ livra, relatează Tradingeconomics.com, ceea ce echivalează cu niveluri nemaiîntâlnite în ultimii șase ani.

Prețul zahărului – creșteri substanțiale, în doar patru luni

La scară europeană, prețul mediu al zahărului alb era în septembrie 2022, 421 EUR/t și a crescut pe tot parcursul anului, depășind 650 EUR/t în decembrie 2022 și atingând apoi un vârf de 773 EUR/t în ianuarie 2023, spune Comisia Europeană.

În ceea ce privește luna februarie, a fost „o lună bună pentru piața zahărului”, scrie CGB ( Confédération Générale des Planteurs de Betteraves) pe site-ul său. Prețurile s-au menținut, mai ales într-un context de producție redusă în India.

Maharashtra, principalul stat producător al Indiei, ar putea avea cu aproape 16% mai puțin zahăr decât se estimase anterior, din cauza disponibilității limitate a trestiei de zahăr, care obligă fabricile să își oprească activitatea mai devreme, chiar în plin sezon. 

Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume a suferit de vreme rea în timpul sezonului de plantare. Apoi, la începutul lunii martie, guvernul a declarat că restabilește stimulentele fiscale pentru bio-etanol, care ar încuraja transformarea trestiei de trestie în etanol, mai degrabă decât în zahăr.

Și în România zahărul s-a scumpit cu 62,79%, în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021.

Ca urmare a ofertei reduse, Organizația Internațională a Zahărului și-a redus recent estimarea excedentului mondial de zahăr pentru 2022/23, la 4,15 Mt față de 6,19 Mt anterior.