Prețurile cerealelor înainte de Paști. Rusia amenință iarăși cu închiderea coridorului

1
Prețurile cerealelor: Tendința de relaxare a pieței mondiale a cerealelor a continuat miercuri, 12.04.2023, exporturile colosale de grâu din Rusia confirmând, la rândul lor, această tendință. 

În ciuda îndoielilor cu privire la reînnoirea de la 18 mai, a coridorului de la Marea Neagră, „prețurile cerealelor sunt in scădere, iar acest lucru este legat de faptul că rușii continuă să exporte masiv și că ucrainenii accelerează la rândul lor”, a explicat Gautier Le Molgat, analist la Agritel.

Prețurile grâului Euronext. Influențele rusești

La începutul săptămânii pe Euronext, grâul se tranzacționa în jur de 250 de euro pe tonă. „Este o abundența a grâului rusesc. 4,7 Mt au fost exportate doar în martie, iar prețul său ieftin continuă să scadă prețurile. Acest lucru întărește concurența internațională”, sunt de părere analiștii de la Price Futures Group.

Marocul, „foarte dependent de importurile de cereale, acorda produselor rusești aceeași atenție pe care o acorda si produselor europene”, citează, ca exemplu, analistul de la Agritel. În plus, Moscova va avea „un stoc mare în acest an” care ar trebui să tragă și prețurile în jos, la începutul viitoarei campanii.

In schimb, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a amenințat vineri, la Ankara, că va suspenda acordul privind exporturile de cereale ucrainene dacă vânzările de produse agricole rusești rămân îngreunate.

Cealaltă parte a acestui acord, care face posibilă scoaterea de cereale prețioase din Ucraina, se referă la exporturile rusești de îngrășăminte.

Teoretic, aceste produse care sunt esențiale pentru agricultura globală nu intră sub sancțiunile occidentale impuse Moscovei de la invazia Ucrainei din februarie 2022. Dar, de fapt, sunt împiedicate de bănci.

Cu o lună înainte de expirarea coridorului, „rușii încep negocierile spunând că nu merge”. Acest lucru sugerează tensiuni, însoțite de „multă volatilitate” pe piețe, avertizează Dewey Strickler, de la Ag Watch Market Advisors.

Euronext: Rapița scade cu aproape 20 EUR/t

Prețurile rapiței au scăzut rapid miercuri, 12 aprilie, la mijlocul sesiunii Euronext, pierzând aproape 20 EUR/t la încheierea contractului și termenului limită din august 2023! Tendința este  în roșu din cauza scăderii prețului palmei, la Bursa de Valori din Kuala Lumpur. Analiștii locali au raportat o scădere cu 16% a exporturilor malaeziene în primele zece zile ale lunii aprilie.

Miercuri, cu puțin înainte de ora 14:00, semințele de rapiță Euronext pentru mai 2023 au scăzut cu 17,5 EUR/t, vânzând-se cu 443 EUR/t. Rapița cu scadența din august 2023 a scăzut cu 17 EUR/t, vânzând-se cu 442,25 EUR/t.

Grâul, porumbul si rapița MATIF au scăzut cu 1.25, 2.50 respectiv 11.00 euro per tona.

EURONEXT/MATIF 
MarfaPREȚ
Grâu MATIF251.00 €/t-1.25
Porumb MATIF244.75 €/t-2.50
Rapiță MATIF449.50 €/t-11.00

 

Preturile cerealelor la Chicago

Grâul SRW cu scadență în mai 2023 a crescut cu 5,5 c$/bushel, ajungând la 6,79 dolari/bu. Contractele futures pe porumb din mai 2023 au avansat cu 5,0 c$/bu fiind cotat la 6,56 USD/bu.

Soia cu livrarea în mai 2023 a crescut cu 7,0 c$/bu, fiind cotata la 15,04 $/bu.