18.000 de vaci ucise după o explozie la o fermă de lapte!

7

18.000 de vaci au murit într-un incendiu uriaș provocat de o explozie a unui echipament de la o fermă de lapte din Texas, informează joi USA Today.

Potrivit publicației locale Amarillo Globe-News, explozia s-a produs luni la South Fork Dairy, o fermă gigant de vaci pentru lapte situată în apropiere de orașul Dimmitt, districtul Castro, Texas. Focul s-a extins rapid prin țarcuri, iar la sosirea echipajelor de intervenție s-a stabilit că o persoană a fost prinsă în interior. Din fericire, echipajele de pompieri au reușit să localizeze individul și să-l scoată din clădire, persoana fiind transportată cu avionul la spitalul University Medical Center din Lubbock, unde se află în stare critică, dar stabilă.

După stingerea incendiului, oficialii au fost uimiți de amploarea deceselor: nu mai puțin 18.000 de vaci au murit mistuite de flăcări, reprezentând aproximativ 90% din efectivul total al fermei.

Cum fiecare exemplar – un amestec de vaci Holstein și Jersey – este evaluat aproximativ la aproximativ 2.000 de dolari, pierderile fermei de vaci s-ar putea întinde până la zeci de milioane de dolari, fără a socoti distrugerile de echipamente și structuri. Proprietarii South Fork Dairy nu au putut fi, însă, contactați pentru comentarii.

Potrivit primelor constatări, cauza incendiului este o explozie cauzată de o defecțiune a unui echipament, însă investigațiile pompierilor din Texas continuă pentru a avea date mai exacte.

Fabrica de lapte fusese deschisă în zonă cu puțin peste trei ani în urmă și avea între 50 și 60 de angajați.

Acum, autoritățile și prorietarii fermeri de lapte trebuie să răpundă urgent la o altă provocare, și anume să curețe și să îngroape cele 18.000 de carcase de vaci carbonizate.

„Cum aruncați 18.000 de cadaver? Este ceva cu care pur și simplu nu prea te întâlnești des”, a spus Roger Malone, primarul orașului Dimmitt, aflat în vecinătatea fermei de vaci.

Un dezastru de asemnea dimensiuni, cu atât de multe vaci pierite într-un singur eveniment, a mai avut loc în decembrie 2015, când viscolul a ucis în jur de 20.000 de vite în zona Texasului, potrivit Asociației Texasului Producătorilor de Lactate.