Preturile la alimente inregistreaza o crestere la nivel mondial

39
Preturile la alimente inregistreaza o crestere la nivel mondial

Preturile la alimente inregistreaza o crestere la nivel mondial. Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în iulie, în urma avansului preţurilor la uleiuri vegetale, lactate şi zahăr, extinzând redresarea de luna trecută, după scăderile puternice provocate de pandemia de coronavirus, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său indice la preturile la alimente (Food Price Index), care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În iulie, acest indice a crescut la 94,2 puncte, de la 93,1 puncte luna precedentă.

“La fel ca în iunie, creşterea preţurilor la uleiuri vegetale, lactate şi zahăr a compensat pretul mai redus la carne, pe fondul valorii constante a indicelui preţului cerealelor”, se arată în comunicatul FAO.

Preturile la uleiuri vegetale au urcat cu 7,6% în iulie, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Preturile la lactate şi zahăr au urcat cu 3,5% şi, respectiv, 1,4%, în timp ce Preţurile la carne au scăzut cu 1,8%,în urma reducerii cererii.

Potrivit INS, Indicele preturilor de consum (IPC) masoara evolutia de ansamblu a preturilor marfurilor cumparate si a tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie intr-o anumita perioada (perioada curenta), fata de o perioada anterioara (perioada de baza sau de referinta).

Indicele preturilor de consum se calculeaza numai pentru elementele care intra in consumul direct al populatiei, fiind excluse: consumul din resurse proprii, cheltuielile cu caracter de investitii si acumulare, dobanzile platite la credite, ratele de asigurare, amenzile, impozitele etc., precum si cheltuielile aferente platii muncii pentru productia agricola a gospodariilor individuale.