Prima cooperativă viticolă din județul Sălaj – 90 de hectare cultivate

4

Fără asociere între producători nu se poate, indiferent de domeniul agricol. La această concluzie au ajuns și cinci viticultori din județul Sălaj, care au înfiinţat, recent, prima cooperativă agricolă din judeţ în domeniul viticulturii. Suprafața de viță de vie adusă în cooperativă este de circa 90 de hectare.

Este vorba de cooperativa ”Cramele ULM”, care nu se ocupă numai cu producerea și vinderea vinului, ci și cu așa numitul turism micro-regional. Lansarea oficială a asocierii a avut loc în comuna Camăr, iar la eveniment au participat aproximativ 60 de persoane, multe venite să afle avantajele asocierii în cooperativă.

Asocierea celor cinci producători face posibil accesul la resurse și tehnologie modernă și dă forța vinurilor, recunoscute local și internațional. În timpul evenimentului, cu finanțare europeană, oaspeții au vizitat podgoria unuia dintre asociaţi, au degustat mai multe soiuri de vin produse de viticultorii asociaţi şi au participat la un adevărat ”curs intensiv” privind modul de producere şi proprietăţile vinului. Cursurileau fost ținute de Balazs Attila, de la Cooperativa ”Cramele ULM” şi de către oenologul Dorin Popa, profesor la Universitatea din
Oradea.

Cei prezenți au putut afla câteva dintre secretele meseriei de viticultor – de exemplu că vinul roze, apreciat în ultima perioadă de tineri, nu se face cadou, decât în cazul în care va fi băut cu cei cărora îl duci în dar. De asemenea, vinul roşu mai vechi de doi ani nu se toarnă în pahare din sticlă, ci se pune mai întâi într-un decantor, pentru a elimina din substanţele volatile acumulate sub dop, iar la restaurant nu trebuie acceptată o sticlă de vin care nu este răcită corespunzător.

Cooperativa ”Cramele ULM” este, momentan, mai mult o entitate virtuală, după cum spune unul dintre asociați, Balázs Attila. El povestește că ideea a venit din dorința producătorilor de struguri și vinuri din zona Sălaj, mai exact din localitățile Carastelec, Camăr și Nușfalău și colaborarea se referă la mai multe segmente de activități, iar cel mai bine pus la punct în momentul de față este cel de vânzare, fiind și cel mai ușor de organizat. Asociații își doresc să ajungă în faza în care producția, achiziția și vânzarea vor fi toate coordonate prin cooperativă.

Inițiatorii proiectului spun că prin intermediul cooperativei ”Cramele ULM” producătorii beneficiază de asistență tehnică în fiecare fază de dezvoltare: de la producție, procesare și depozitare, la marketing, asistență juridică și suport în vederea accesării de finanțări rambursabile și nerambursabile. De asemenea, în baza unui plan de afaceri comun, producătorii de vin silvan organizează târguri și evenimente gastronomice, circuite tematice și tururi de degustări.